måndag 1 mars 2010

Facit i OS - 11 svenska medaljer

Dags att summera vinter-OS i Vancouver och det slutade alltså med elva svenska medaljer. Jag hade tippat 13 och var således relativt nära att få in mitt grundtips. Det blev lite för få silvermedaljer för att det skulle slå in. Mitt tips 5-4-4 och det slutgiltiga blev således 5-2-4. Rätt på antalet guld och brons.

Sverige hade även åtta stycken fjärdeplatser, så det var stolpe ut på många håll också tyvärr, men elva medaljer är inget dåligt slutresultat :)

Norge blev inte helt oväntat bästa nation i Norden med "ett antal medaljer fler än Sverige" kan vi konstatera utan att nämna några egentliga siffror...

Här kommer ett litet axplock av sköna händelser och intryck från OS.

Bästa minnena: Första OS-guldet genom underbara Charlotte Kalla samt herrarnas stafettseger, som i mina och många andras ögon är bland det viktigaste att vinna i ett OS.

OS gladaste: Charlotte Kalla och Anna Haag tveklöst!

OS mest bittra: Niklas Wikegård efter Sveriges förlust mot Slovakien. Sven Kramer var också rätt bitter efter tränarens felaktiga instruktioner på 10000 meter som kostade honom segern och en klassisk dubbel (vinst på 5000 m och 10000 m).

OS bäste kommentator: Jacob Hård - Heliumrösten, "Bo a orm" var dominant tillsammans med Anders Blomqvist. Ulfbåge och Grenemark var inte ens nära.

OS snyggaste kommentator/expert - Tyvärr Katarina Hulting och Jane Björk, men priset går till Yvette Hermundestad. Kanske inte den bästa i intervjuzonen, men vacker som få. Pillan och Magda går också hem, men de får rätta in sig i ledet bakom Yvette :) Det manliga priset går som alltid till Mr Ostbåge.

OS minst upphetsade: Staffan Eklund - lugn som en filbunke i alla lägen. "Det ser bra ut", "Heeeelllena har börjat bra, det är lugnt" och "Nya chanser", var väl några standardfraser han körde med.

OS mest upphetsade: Wolfgang Pichler givetvis! Om alla tränare hade den glöden skulle det vara en sinnessjuk värld :) I kommentatorsbåset - Anders Blomqvist sjuka vrål när en svensk närmar sig mållinjen. Hääääärligt!!! Jaaaa! Koooooom igen! Booooorrrra Johan!

OS mest bortkomna: Katarina Hultling och hennes bisittare i Curling. Svåra att förstå, mycket surr om ingenting och ingen tydlighet flertalet gånger.

OS bäste imitatör: Johan Ejeborg tveklöst!

OS mest segdragna natt: Curlingmatchen mellan Sverige och Kanada. Tur man hade Lund, Le Moine och Kanadas skipper Bernard att spana på under matchen:)

Drömlöpet som aldrig fick skrivas: "Foppas tårar efter tredje OS-guldet".

OS-drottningen: Marit Björgen, 3 guld, 1 silver och 1 brons säger väl allt. I ruggig form i samtliga lopp hon åkte!

OS-kungen: Här är det betydligt svårare. Många aspiranter, men jag väljer Hellner av nationalistisk anda! Två OS-guld och en fjärdeplats på inledande distansen räcker långt för mig! Han har framtiden för sig också! Bode Miller, Axel Lund Svindal var heta aspiranter vid sidan om Hellner. Sven Kramer kunde ha blivit det, men misslyckades. Anders Södergren, bara för att det är han och allt som han genomlidit.

OS mest känslosamme - Per Elofsson efter Skiathlon medaljerna. En gammal skidkung som inte fick fram ett ord efter målgång.

OS skönaste snubbe: Odd Björn Hjelmeseths ironi på presskonferensen där han skojade om porrchock i det norska lägret och om Tiger Woods. Föll kanske inte alla i smaken. Där har Petter Northug en hel del att lära. Petter Northugs uttalande "Sverige tar inte medaljer i mästerskap" var norsk ironi på hög nivå.

Största svenska överraskningarna: Ferrys guld i jaktstarten och att Hellner lyckades vinna Skiathlontävlingen i mycket hård konkurrens!

Största besvikelserna: Ishockeylandslaget herr, sprintherrarna individuellt och i lag, Helena Jonsson, Anna-Carin Olofsson och brädåkarna för att nämna några.

Noterbart: Man kan även notera att Sverige hamnade före Ryssland i medaljligan. Vad kan det bero på då? Kan det vara hårdare dopingkontroller månne? Gott är det i vilket fall som helst att dessa öststatsländer inte kan ta sig till ett OS prestera där och sen gömma sig resten av året. Veerpalu är ett tydligt exempel på detta. Nej, det är väl ingen höjdare att OS skall gå i Ryssland nästa gång om jag ska vara helt ärlig...

Här har vi samtliga elva svenska medaljer:

Guld
Charlotte Kalla - 1o km fristil damer
Björn Ferry - Jaktstart Skidskytte
Marcus Hellner - Skiathlon herrar
Daniel Rickardsson, Johan Olsson, Anders Södergren och Marcus Hellner - Stafett herrar
Lag Anette Norberg - Curling damer

Silver
Anna Haag - Skiathlon damer
Charlotte Kalla och Anna Haag - Lagsprint damer

Brons
Anja Pärson - Superkombinationen
Johan Olsson - Skiathlon
Andre Myhrér - Slalom herrar
Johan Olsson - 50 km masstart

Om fyra år är det dags igen i ryska Sotji!

Nu tar vi nya tag inför Allsvenskan 2010 och ser fram emot den blåvita framfarten i år!

//Sillstryparen

1 kommentar:

  1. Skön sammanfattning. Instämmer angående curlingdamerna; särskilt Le Moine är riktigt jävla het!

    SvaraRadera