tisdag 24 november 2009

2009 var kvinnornas år i svensk idrott

Det är en vecka kvar till Bragdguldets medaljör presenteras, och en handfull tjejer är stekheta inför Bragdguldet. Av de senaste sju Bragdgulden har fem gått till kvinnor. Det kan mycket väl bli en kvinna igen. Alla är unga, alla har fått rejäla genombrott i år – och alla är redan världsstjärnor i sina sporter.
Visst, det har varit Zlatans år – det är det nästan alltid. Men framförallt var 2009 kvinnornas år i svensk idrott.

•Där finns skidskyttehoppet Helena Jonsson. Hon bärgade sitt VM-guld och sin världscupseger på ungefär samma sätt: Genom att hålla nerverna i styr när konkurrenterna darrade vid sista skotten. Varken Magdalena Forsberg eller ACO räckte hela vägen – men kanske är det dags för skidskyttets första Bragdguld?

•Där finns supersimmaren Sarah Sjöström. Hon kom till VM i Rom som en jättetalang och hoppades på en finalplats. Hon reste hem med två världsrekord, ett VM-guld och en putsning av sitt personliga rekord med nästan två sekunder. Jovisst, sedan fyllde hon 16 också.
Och många simmare har fått Bragdguldet – i samma bassäng räckte 16-åriga Jane Cederqvists OS-silver 1960 hela vägen fram som en liten nostalgisk tillbakablick.

•Där finns också Anna Nordqvist. Svensk golf kryllar av stjärnor, men dessutom är återväxten god. När den största av dem alla lade av dröjde det bara ett halvår till nästa svenska majortitel. Anna Nordqvist satte världseliten på plats i LPGA-mästerskapen och visade att det finns en framtid efter Annika Sörenstam.

•Brottaresset Sofia Mattsson är en annan bjässe, trots att hon bara väger 53 kilo. I höstas vann hon VM-guld i Danmark utan att tappa en poäng. För två år sedan tog hon brons i EM-debuten. Sedan vägrade hon att ta emot det gubbsjuka priset ”Miss Europa” som gick till EM:s snyggaste tjej...
Nu har hon gått från att vara svensk brottnings största talang till ett framtida guldhopp på OS.

Och visst finns det många andra triumfer under året: Robin Söderling lyfte upp svensk tennis från en plats i källaren. Han slog Rafael Nadal på grus i Paris, sedan blev tyvärr Roger Federer för svår, varje gång de möttes.

Herrarnas och damernas fotbollslandslag kraschlandade och även om U21-orna gladde ett helt land väger en semifinal i EM på den nivån lätt som en fjäder i Bragdsammanhang. Fotbollen kommer säkert ändå att diskuteras. Anledningen stavas med ett stort Z.

Zlatan har haft ett magiskt år – trots missarna i landslaget och Champions League. Han vann italienska skytteligan som förste svensk på över 50 år och för en anfallare lär det finnas få saker som är svårare. Och höstens succé i Barcelona har bevisat att Zlatan är en av världens allra bästa, i världens största sport, i världens största och i nuläget (bästa) klubb.

Frågan är hur långt det räcker.

Det är extremt svårt för en lagidrottare att få Bragdguldet ensam. Bara fyra har lyckats och tre av dem är tre gamla fotbollslegendarer. Sven Rydell, Agne Simonsson och Ove Kindvall belönades efter avgörande landslagsinsatser. Men Zlatan är van vid att göra det omöjliga...

Sillstryparen sätter dock en slant på charmiga Helena Jonsson som han tycker gjort årets bragd genom att både vinna Världscupen och VM-guld under samma säsong.

//Sillstryparen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar