söndag 22 november 2009

Skidsäsongen 2009-2010

Så har då äntligen skidsäsongen börjat! Om två helger börjar skidskyttesäsongen :)

Gårdagens tävlingar i norska Beitostölen var en stor framgång för de svenska damerna då både Charlotte Kalla och Anna Haag lyckades knipa andra respektive tredjeplatsen efter suveräna Marit Björgen på 10 km fritt. Det ser minst sagt lovande ut inför den här säsongen och deras viktigaste mål är givetvis OS i Vancouver i februari 2010. Kallas favoritdistans är ju dessutom 10 km fritt så det är bara att hoppas att hon kan hitta den magiska formen tills dess!

Kalla och Haag bör även ha bra chans till topplaceringar när det gäller dubbeljakten också (7,5 km klassiskt + 7,5 km fritt). Damerna har dessutom en bra chans när det gäller stafetten samt sprintåkarna Anna Olsson, Ida Ingemarsdotter och Lina Andersson i både de indviduella loppen samt i lagsprinten. Avslutningsgrenen 30 km klassiskt ska vi nog inte räkna med några svenska medaljer även om Anna Haag är duktig i klassiskt så är det nog tveksamt om hon kan blanda sig i toppstriden, men en topp tio placering är inom räckhåll. Säsongen är fortfarande ung så vi får se hur det utvecklar sig framöver :)

På herrsidan lyckades både Johan Olsson (8:a) och Marcus Hellner (9:a) med två fullt godkända lopp för att vara såpass tidigt på säsongen. Sillstryparens favorit Anders Södergren kände sig inte helt fit for fight och avstod därför gårdagens lopp. Eventuellt kommer han ställa upp i dagens stafett och det ser vi med glädje framemot.

Inför OS så är väl de största hoppen dessa i följande distanser:

15 km fritt - Anders Södergren (lite för kort för Anders kanske), Hellner (har han dagen så visst finns chansen till en topplacering) och Johan Olsson (egentligen bättre i klassiskt, men en fighter utan dess like så kan blanda sig i toppstriden).

Sprintdistanserna - Emil Jönsson får väl anses vara vårat största hopp som det ser ut i dagsläget. Sen är det bara att hoppas att Björn Lind, Thobias Fredriksson, Peter Larsson samt någon mer kan hitta formen så att man kan få ett starkt lag i lagsprinten.

15 (k) +15 (f) - Södergren, Olsson och Hellner har alla medaljchans om de kan hitta bra positioner innan det förmodligen kommer att avgöras i en spurt och blir det spurtuppgörelse har Hellner störst chans. Södergren och Olsson måste göra det på egen hand eller tillsammans med några andra åkare som inte heller vill ha ett avgörande på upploppet.

Stafetten - Rickardsson, Olsson, Södergren & Hellner - Är väl det mest troliga laget i dagsläget även om jag gärna ser Mattias Fredriksson på första sträckan, men då måste han hitta tillbaka till sin gamla goda form. Bara att hoppas att han kan få ordning på sin kropp! Laget har absolut medaljchans!

50 km (k) - Södergren och Olsson får anses ha de största medaljchanserna. Bara att hoppas att de kan skaka av sig de andra åkarna genom tung "borrande" körning under längre perioder i loppet!

När det gäller alpint och skidskytte så är ju givetvis Anja Pärson och Helena Jonsson våra största hopp. Sillstryparen har störst tro till Helena Jonsson, även om man aldrig skall räkna bort Anja Pärson när det är ett stort mästerskap. Hon kan mycket väl knipa ett guld i någon av fartgrenarna. Sen vore det ju givetvis kul om ACO och Järbyn kunde knipa medaljer i sina sista stora internationella tävlingar :)

Sillstryparen kommer att ge en utförligare rapport närmare OS om samtliga tävlande och lista de största medaljhoppen :) Jonas Karlssons lista på SVT-sporten var väl inte helt fel, men jag skall bräcka han :)

Gällande Liverpools icke vara eller vara i årets CL så kommer det nog en kommentar kring detta på onsdag förmodligen.

//Sillstryparen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar