söndag 29 november 2009

Tipsextra 40 år :)

Igår var det så dags för ett jubileum på SVT när Tipsextra firade 40 år!
Programmet lades ju ner 1995, men det var det som formade många av oss inbitna fans från första programmet 1969 till sista programmet 1995. Engelsk ligafotboll är något som sitter djupt i själen hos det svenska folket. Själv minns man ju att det alltid sågs på fotboll mellan 16.00 och 18.00 på lördagseftermiddagen och att man fick ringa till sina farföräldrar och läsa veckans tipsrad och plita ner tecknen på en lapp. Därefter åkte farsgubben ut till spelbutiken med de gyllene raderna :) När Tipsextra las ner 1995 slutade man ju inte tippa utan man har väl så gott som tippat kontinuerligt på Stryktipset sedan 1997-1998 då vi var ett gäng som på egen hand började tippa i spelbutiken hemmavid. Det där med åldersgräns var det väl ingen som brydde sig så mycket om, utan det var snarare "jag tippar åt pappa"...

Bo Hansson och Ingvar Oldsberg kamperade ihop i gårdagens program liksom de gjorde förr i tiden. LG-Björklund serverade klassiska historier från sitt hem då han börjat bli till åren. LG-Björklund var för den oinvigde den person som åkte över till England 1967 att göra ett program om rävjakt. Redan efter ett dygn tvingades man avbryta filmandet, då all rävjakt i Storbritannien blev inställd på grundav att mul och klövsjuka utbrutit i Storbritannien.
Han gick då istället och tittade på fotbollsmatch i London mellan Tottenham och Chelsea. Björklund insåg att engelska fotbollsmatcher skulle kunna visas i svensk TV eftersom det inte brukades spela fotboll i Sverige på lördagar vid denna tid, Sverige höll sig i stället till söndag medan lördag var vanligaste speldag i England.S
Sveriges Radio/TV lyckades, tillsammans med Danmarks Radio och Norsk Rikskringkasting köpa sändningsrättigheter av ITV för 1 500 dollar per match, idag kostar det liiiite mer. Sveriges Radio/TVs andel var 850 dollar per match. Normalt avslutades Tipsextrasäsongen med Ligacupfinalen från Wembley (Ligacupen skall inte förväxlas med världens äldsta fotbollstävling, den engelska FA-cupen, vars final brukar spelas på Wembley i maj.)
Den första matchen i Tipsextra vann Wolverhampton Wanderers FC med 1-0 mot Sunderland AFC.

Det man saknade i gårdagens sändning var Stefan Thylin och hans speltips innan match och Billy Landsdownes goa kommentarer. Matchen från 1978 som Arne Hegerfors kommenterade var en målfest utan dess like, dock utan spelare som man själv kunde minnas.

Inte blev det 13 rätt igår heller, men det är smällar man får ta :)

Idag bjuds det på tre högklassiga matcher av stort intresse:

Everton -Liverpool - Utgångstips, 2:a. Det måste komma en seger idag! Everton är risiga dessutom...

Arsenal-Chelsea - Utgångstips 2:a. Chelsea är svårspelade, men Arsenal trots många skador, lär inte vika ner sig i detta heta Londonderby på Emirates.

Barcelona-Real Madrid - Utgångstips 1:a. De känns som att Barca kommer att pulverisera Real trots att de har ett starkare lag på pappret i år. Jag tror på 3-1 till Barca.

Ha de gött!

//Sillstryparen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar