lördag 6 februari 2010

Här är grenarna i Vinter-OS 2010

De olympiska vintergrenarna är numera 86 till antalet, fördelat på 15 olika sporter. Dessa är Alpint, Backhoppning, Bob, Curling, Skridskor, Ishockey, Konståkning, Längdskidor, Nordisk kombination, Rodel, Short track, Skeleton, Skidskytte och Snowboard.

Bland de deltagande nationerna återfinns inte bara klassiska vintersportnationer som USA, Kanada, Ryssland, Sverige, Norge, Finland, Italien, Tyskland mm. Där finns också exotiska länder som Bahamas, Gabon, Ghana och Caymanöarna.

Vinter-OS i Vancouver 2010 är unikt av två olika anledningar. Dels är det den största ort som hittills stått som värd för vinterspelen, dels kommer invigningsceremonin för första gången någonsin att hållas inomhus.

I Turin tog Sverige hela 7 guldmedaljer, 2 silver och 5 brons vilket gjorde Vinter-OS i Turin till de ur svensk synvinkel mest framgångsrika någonsin. Vilka tog då medaljerna?

Guld
- Tre Kronor, Ishockey
- Lag Anette Norberg, Curling
- Björn Lind, Sprint
- Thobias Fredriksson/Björn Lind, Sprintstafett
- Anna Dahlberg/Lina Andersson, Sprintstafett
- Anna-Carin Olofsson, Skidskytte Masstart 12,5 km
- Anja Pärson, Slalom

Silver
- Damkronorna, Ishockey
- Anna-Carin Olofsson, Skidskytte Sprint 7,5 km

Brons
- Anja Pärson (2), Störtlopp och Kombination
- Herrarnas stafettlag, Längdskidor
- Anna Ottosson, Storslalom
- Thobias Fredriksson, Sprint

Facit i Turin var naturligtvis makalöst och det blir mycket svårt att upprepa bedriften i Vancouver. Men det finns ändå ett antal guldhopp i den svenska OS-truppen. Jag väljer att plocka ut de fem som jag anser har störst guldchans plus ett gäng som har stor möjlighet om allt klaffar.

Helena Jonsson, Skidskytte
Helena Jonsson imponerade stort i fjol då hon blev världsmästare i jaktstart 2009. I VM blev det totalt tre medaljer. Helena vann också den totala världscupen ifjol och visar hon upp samma form i OS blir det medalj. Har lyckats riktigt bra i världscupen under säsongen och kan hon bibehålla den formen under OS bör det bli ett OS-guld i någon av distanserna. Konkurrensen med ACO har gynnat dem båda! ACO har liksom Helena medaljchans i samtliga tävlingar.

Tre Kronor, Ishockey
Det är förstås inte enkelt att försvara ett OS-guld i ishockey. Speciellt inte när konkurrerande nationer som Kanada och Ryssland ser bättre ut än på länge. Men Sverige kommer att slå ur underläge i Vancouver, trots att man är regerande olympiska mästare. Det tror jag passar Tre Kronor alldeles utmärkt. Starkt lag med mycket rutin och många viktiga spelare som hittat formen. Bara att hoppas att "Lunkan" kan spika igen också!

Lag Annette Norberg, Curling
Precis som Tre Kronor har curlingdamerna ett guld att försvara. Och chanserna är goda, även om konkurrensen är stenhård. Hur som helst tillhör lag Annette Norberg de svenska guldhoppen i Vancouver.

Anja Pärsson, Alpint
Hur dåligt det än går för Anja under säsongen kommer hon att vara med där och slåss om flera av gulden när det är dags för OS. Med en ruskig förmåga att vara som allra bäst när det verkligen gäller är Anja Pärsson ett av våra absolut främsta guldhopp.

Charlotte Kalla, Längdskidor
Charlotte Kalla slog igenom på allvar för ett par säsonger sedan när hon krossade allt motstånd i Tour de Ski avslutningen i brant terräng. Numera är hon etablerad i världseliten och i OS jagar hon karriärens största framgång i form att ett OS-guld. På favoritdistansen 10 km Fristil kan det mycket väl gå vägen, men hon har även en mycket bra möjlighet till ett OS-Guld i 7,5 km (k) + 7,5 km (f) där även Anna Haag kan vara med och utmana om en pallplats.

Guldmöjligheter i sprint?
Hanna Falk och Emil Jönsson har imponerat under säsongen och kan om allt stämmer, inga brutna stavar, skidor, fall etc. ta ett OS-guld, men sprint är som sagt lite chansartat och det finns många starka åkare. Som jag nämnde ovan kan Anna Haag och ACO utmana om guldmedaljer och här har jag störst tro till rutinerade ACO. Hellner, Rickardsson och Södergren kan även de nosa på ett guld, men då krävs optimala tävlingar och att de lyckas knäcka Northug. Gärna redan första tävlingsdagen...

Stafettlagen i längd och skidskytte bör även de ha stor medaljchans och då främst damerna. Herrarnas skidskyttelag är på tok för svagt i dagsläget och längdherrarnas lag har en möjlighet men då måste herrar Rickardsson, Olsson, Södergren (som är ett litet frågetecken i dagsläget) och Hellner ha en kanondag.

Så där, det var en genomgång av de största guldhoppen i Vancouver. Inför varje tävling med svenskintresse under OS kommer det presenteras lite mer utförliga medaljchanser för de svenska medaljhoppen samt övriga internationella utövare som kan tänkas knipa en medalj.
Det finns pengar att tjäna genom att vara uppdaterad!

//Sillstryparen

2 kommentarer:

  1. tycker gondolen ska skärpa sig och uppdatera lite mer...

    SvaraRadera
  2. Gondolen har många ideér på gång=)

    SvaraRadera