onsdag 24 februari 2010

Svenskt guld i stafetten?

Ja, nu är det äntligen dags för en tävling som jag verkligen uppskattar, herrarnas stafett. Alltid svårtippat och idag är det tydligen snö i luften, vilket gör att många lag kan vara med länge i stafetten. Ingen fördel för det åkstarka svenska laget tyvärr. Större chanser för Norge och Italien bland annat. Andra lag som kommer utmana är Ryssland, Tyskland och Frankrike.

Kjell-Erik Kristiansen på langd.se skriver följande om dagens tävling:

Banan:
De flesta
börjar känna banorna i Whistler Olympic Park nu. Det som är annorlunda nu och som helt säkert kommer att spela roll är vädret. Under tisdagen kom ett snöoväder in över Whistler Mountain och det kommer att göra det svårare att åka ifrån på de klassiska sträckorna.
Dessutom börjar snön på banorna bli lite ”sockrig” och lös, något som också gör det tyngre.
Det gäller att passa på i backen innan man kör ner till stadion. Där har vi nu sett att en liten lucka gärna växer till 15-20 sekunder vid mål/växling.

Favoriter:
Norge har dominerat de senaste OS-stafetterna och Petter Northug hittade guldformen på teamsprinten. Frågan är om laget hänger med in till sista sträckan. Martin Johnsrud Sundby öppnar för Norge, därefter 38-årige veteranen Odd-Bjørn Hjelmeset, skidskytten Lars Berger och sedan Petter Northug. Sverige har på förhand det jämnaste och formstarkaste laget med tanke på vad som hände i dubbeljakten. Daniel Rickardsson, Johan Olsson, Anders Södergren och Marcus Hellner är som ett samspelat piano och ska ta medalj. Frågan är om det rent av kan bli guld. Hellner grejar inte Northug i spurten, men de blågula kan gå ifrån redan genom Johan Olsson, som han gjorde det i dubbeljakten.

Tyskland var nära att vinna teamsprinten. Tobias Angerer har en silvermedalj och laget är på gång. Jens Filbrich är kanske den bäste startmannen i fältet och Rene Sommerfeldt och Axel Teichmann står för rutin.

Ryssland har inte fått det till på senare OS-stafetter och är inte guldfavoriter. Italien vann senast, men har liksom Frankrike problem på de klassiska sträckorna.
Hemmanationen Kanada är helt klart ett medaljhopp, men George Grey på slutsträckan bör ha ett bra försprång från Ivan Babikov om det ska bli medalj för Inge Bråtens killar.
Schweiz hoppas också på medalj, men både Dario Cologna och Remo Fischer såg ut till att ha tappat något av storformen i dubbeljakten. Toni Livers och Curdin Perl kompletterar troligen.
Finland gör ett katastrof-OS och ska normalt inte lyfta sig här, även om de gjorde det på VM ifjol.

Svenskarna:
Rickardsson vann en etapp på Tour de Ski, Johan Olsson tog OS-brons i dubbeljakt, Anders Södergren hittade äntligen den goda känslan och Marcus Hellner vann guldet i dubbeljakten. Visst har Sverige rätt att satsa mot guld…

Langd.se tips:
1) Norge
2) Sverige
3) Tyskland

Outsiders:
Kanada, Ryssland, Italien, Frankrike, Schweiz.

Sillstryparens topp tre:

1) Sverige
2) Tyskland
3) Norge

Outsiders:
Nästan samtliga lag! Främst Italien, Frankrike och Ryssland.

Tagga till nu Rickardsson - Olsson - Södergren - Hellner!

//Sillstryparen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar